015 785 1779 info@thomaskok.nl

Houtkachels en het milieu

De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over het gebruik van houtkachels, vanwege de schadelijke effecten voor de gezondheid en het milieu. Deze effecten komen met name voor bij verouderde houtkachels. Moderne houtkachels hebben een veel volledigere verbranding, waardoor ze veel milieuvriendelijker zijn. Alle nieuwe houtkachels beschikken over een energielabel, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

 

KOMT ER EEN VERBOD  OP HOUTKACHELS?

Een veel gehoorde vraag is of de houtkachel helemaal verboden gaat worden. Ons antwoord: nee, de houtkachel wordt niet verboden, maar er zal er wél strengere wet- en regelgeving komen voor nieuwe houtkachels. Nieuwe kachels moeten voldoen aan een keurmerk, dat o.a. vereist dat een houtkachel een minimaal rendement heeft van 75 % en een fijnstof uitstoot van maximaal 40 milligram per m3.

 

STOOKALERT

De overheid wil ook werken aan een betere voorlichting over het gebruik van houtkachels. Het KNMI en het RIVM zijn o.a. bezig met het vormgeven van een stookalert per SMS. Bij windstil en of mistig weer wordt geadviseerd om niet te stoken. In onze buurlanden is dit al jaren de gewoonste zaak. Daarnaast moeten mensen met een houtkachel beter geïnformeerd worden over de beste manier van stoken.

 

STOOKTIPS

  • Het belangrijkste en tegelijkertijd meest onderschatte advies is om goed droog openhaard hout te gebruiken! Goed open haard hout heeft een vocht percentage van rond de 15%.
  • Gebruik niet te dikke houtblokken, polsdik is aan te raden. Te dik hout is vaak te nat nog van binnen en zal niet volledig verbranden, dit veroorzaakt overlast zowel binnen al buiten! Bij iedere door ons geleverde houtkachel of inzethaard krijgt u hiertoe een Kindling Cracker houtklover cadeau.
  • Overweeg het toevoegen van een Abcat houtrookfilter. De Abcat kan de stof uitstoot tot 65 % verminderen, en de CO tot 55% verminderen. De Abcat houtrookfilter wordt vlak boven de houtkachel in de kachel pijp geplaatst..
  • Steek de kachel altijd aan via de zogenaamde Zwitserse methode. Als wij bij een houtkachel of inzethaard opleveren, leggen wij de Zwitserse methode graag aan u uit. Hieronder alvast een instructievideo van één van onze partners “De Groene Stoker“:

 

 

CO2 NEUTRAAL HOUT STOKEN

Als u een hoog rendement houtkachel aanschaft, deze op de juiste wijze wordt geïnstalleerd en u FSC gecertificeerd openhaard hout gebruikt, stookt u CO2 neutraal! Dat werkt zo: tijdens het stoken van hout in uw houtkachel komt er CO2 vrij. Deze CO2 wordt door de bomen omgezet in zuurstof, dit heet fotosynthese. Als u FSC gekeurd hout gebruikt, wordt het gebruikte openhaardhout op verantwoorde wijze ook weer aangeplant. De cirkel is dan weer rond.

Direct Contact? Bel 015 785 1779

of vul het formulier hieronder in, dan nemen wij contact met u op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.