015 785 1779 info@thomaskok.nl

Veel gestelde vragen over open haarden

Hebben jullie een showroom?
Nee, die is er niet en dat is een bewuste keuze. ik kom zelf altijd eerst bij u langs om de situatie te bekijken, te zien wat mogelijk is en luisteren naar uw wensen. Dit kan samen gaan met afbeeldingen van mijn site of door zelf uitgezochte foto’s of tekeningen. Na zo’n gesprek heb ik voldoende informatie om u een vrijblijvende offerte aan te bieden die afgestemd is op uw wensen en situatie . Nu weet u wat de kosten zijn en kan ik u door verwijzen naar de showroom van mijn leverancier. Deze showroom is ca 1200m2 met een unieke collectie kachels, haarden en schouwen. Een groot deel van de haarden en kachels zijn ook brandend te zien zodat u een wel overwogen keuze kunt maken!
Worden houtkachels in de toekomst verboden?

Nee, de houtkachel wordt niet verboden, maar er zal er wél strengere wet- en regelgeving komen voor nieuwe houtkachels. Nieuwe kachels moeten voldoen aan een keurmerk, dat o.a. vereist dat een houtkachel een minimaal rendement heeft van 75 % en een fijnstof uitstoot van maximaal 40 milligram per m3. Lees meer op deze pagina: Houtkachels en het milieu.

Als ik besluit een openhaard of houtkachel bij Thomas Kok te kopen wie komen dan bouwen?
U kunt er vanuit gaan dat ik deze zelf kom bouwen bij u. Voor het aanleggen van een gasleiding en of dakwerk schakel ik mijn vaste erkende loodgieter in. Dit is loodgietersbedrijf Klopstra of de Gasstookwacht Centrale. Het boren van gaten door beton wordt verzorgd door KBZ diamant techniek. Ook bij het uitvoeren van werkzaamheden van derde zal ik aanwezig zijn. Ik kan hierdoor een hoge kwaliteit garanderen.
Geeft u garantie op uw haarden en kachels?
Op alle geleverde (gas) haarden en kachels zit de volledige fabrieks garantie. Deze en alle verdere garanties staan in de offerte vermeld.
Kunnen we een onderhouds contract voor de openhaard bij u afsluiten?
Dat is zeker mogelijk, zie ook service en garantie op mijn site, alleen sluit ik deze af op door mij geplaatste haarden en of houtkachels. Bij iedere, door ons te bouwen , nieuwe openhaard of houtkachel krijgt u het eerste jaar een gratis onderhoud.
Kunt u ook de schoorsteen vegen?
Wij doen dit niet. Het vegen/reinigen van uw schoorsteen, moet u laten doen door een schoorsteenvegers bedrijf dat lid is van ASPB. Bewaar de facturen goed dit is belangrijk voor uw verzekering. Bij een houtgestookte haard of kachel moet u dat een of twee keer per jaar laten doen. Wij hebben goede ervaring met firma Baggerman uit Oegstgeest.
Als de open haard is gebouwd kan deze gelijk worden gebruikt?
Nee, de haard moet eerst goed drogen anders kunnen er scheuren ontstaan, de droogtijd is afhankelijk van de haard en de ombouw . Dit kan variëren van 2 tot 8 weken.
Hoe kan het dat mijn plafond en/of muur verkleuren?
Dit is een vervelend en moeilijk op te lossen probleem. Doordat de haard een warmtebron is ontstaat luchtcirculatie. Door de natuurlijke luchtcirculatie worden vocht , rook van sigaretten of kaarsen ,vluchtige bestanddelen van verf, bouwstof , stof van vloerbedekking en of dergelijke aangezogen . Deze kunnen zich gaan afzetten op koudere oppervlakken en roet vormen. Een goede ventilatie kan helpen.
Kan in een nieuwbouw huis zonder rookkanaal wel een open haard?
Zelfs in nieuwbouw huizen met zonder rookkanaal en een betonnen vloer kunnen wij een open haard of houtkachel aanleggen. Door het beton kunnen we eenvoudig de gaten boren die nodig zijn voor het aanleggen van het juiste rookkanaal. Zie ook hoofdstuk Rookkanalen verder op deze site.
Wat is goed hout voor een open haard?
Belangrijk is vooral dat het hout droog is!! Hout wat nog te nat is gaat roken en brand slecht of niet volledig. Hoe droog het hout is wordt uitgedrukt in percentage vocht dat in het hout zit. Goed openhaard hout heeft een vocht percentage onder de 20%.Dit is het beste te meten met een houtvochtigheidsmeter. Deze prikt u in het hout en ziet dan het vocht percentage.

Als u kant en klaar (netten) openhaard hout koopt zitten er grote blokken in, aan de buitenkant zijn ze droog maar als u deze door het midden klieft en meet…… Inderdaad vaak nog te nat. Mijn advies is dan ook om die grote blokken zelf nog een keer te klieven en te laten drogen. Doe dit ook met ronde stammetjes waar rondom nog het schorst zit.

Waarom zou ik niet een haard of kachel via internet kopen?
Op internet worden vaak haarden en kachels tegen scherpe prijzen aangeboden, in eerste instantie lijkt dit voordelig maar blijkt vaak achteraf niet zo te zijn. Waarom; de haard is niet compleet, voor bijhorende accessoires zoals de convectie roosters, bedieningsluikje e.d. moet extra worden betaald. Verder kunt u zich afvragen hoe de service bereidheid is van een bedrijf als het meer dan 100 km van u vandaan is gevestigd…? Wie gaat de haard plaatsen… ? Als er een storing is wie gaat het oplossen degene die de haard heeft geleverd of die het heeft ingebouwd…?

Direct Contact? Bel 015 785 1779

of vul het formulier hieronder in, dan nemen wij contact met u op

Veel gestelde vragen over open haarden

Een schouw is een prachtige omlijsting van uw haard of houtkachel en geeft sfeer en allure aan de ruimte. Thomas Kok Open Haarden, gevestigd in Pijnacker, heeft al ruim 15 jaar ervaring met het maken en aanleggen van diverse stijlschouwen. Hieronder laten wij graag een aantal voorbeelden van gerealiseerde projecten zien en vertellen daarnaast waar u op kunt letten bij het maken van uw keuze.
 

DE KEUZE VOOR EEN SCHOUW: WAAR OP TE LETTEN?

  • Model: Schouwen komen in een aantal basis-modellen. Een zogenaamde frontschouw of voorzetschouw wordt vóór de haard geplaatst. Het eerste plaatje hierboven is hiervan een voorbeeld. U kunt ook kiezen voor een (half) omlopende schouw, die om de haard heen gebouwd is, zoals op het derde bovenstaande voorbeeld.
  • Materiaal: Wilt u een luxe, traditionele uitstraling dan is natuursteen een goede keuze. Marmer, een harde, goed bewerkbare natuursteen, is hiervan een goed voorbeeld. Maar u kunt ook kiezen voor kalksteen of zandsteen, voor een mooie natuurlijke uitstraling. Gaat u voor modern, dan zijn strak gestuukte schouwen wellicht iets voor u.
  • Ontwerp: Wilt u de aandacht vestigen op de haard of op het vuur? Indien het eerste het geval is, kies dan voor een opvallende, grote schouw met mooie details. Als u kiest voor een subtieler ontwerp, worden de ogen sneller getrokken naar de vlammen. De ontwerpmogelijkheden zijn eindeloos!
  • Onderhoud/levensduur: Marmer is erg kras- en slijtvast, maar is wel gevoeliger voor vlekken. Zandsteen is weer wat gevoeliger voor beschadigingen. Kalkstenen schouwen daarentegen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Laat u vooraf goed adviseren over de voor- en nadelen van het door u gewenste materiaal.  


WAAROM KIEZEN VOOR THOMAS KOK?

Onze schouwen worden speciaal in Spanje geheel naar uw wensen gemaakt.  U kunt kiezen uit meer dan dertig steensoorten en ontelbaar veel ontwerpen. Desondanks is de levertijd niet lang: uw schouw is gemiddeld binnen vier weken klaar.

Om een indruk te geven van de mogelijkheden, steensoorten en afwerking kunt u altijd terecht bij onze leverancier Havé verwarming. Wij spreken daar graag met u af, zodat wij ter plaatse alle voor- en nadelen met u kunnen bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.